środa, 22 stycznia 2014

makaron w sosie z pieczonej papryki z serem


Kolejna odsłona naszych ukochanych makaronów.

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 3 papryki
  • 4 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka tłustej śmietany
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Zacznijcie od upieczenia papryki. Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Paprykę umyjcie, osuszcie i wytnijcie z niej gniazda z nasionami. Pieczcie ok. 15-20 minut, aż zacznie robić się czarna. Upieczoną przełóżcie do worka foliowego i szczelnie zamknijcie na 10 minut, łatwiej teraz obierzecie ją ze skóry. Obraną paprykę zmiksujcie blenderem na gładką masę, odstawcie.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzućcie masło, dodajcie czosnek i smażcie 20-30 sekund, dodajcie mąkę cały czas mieszając, smażcie kolejne 30 sekund, dodajcie masę z papryki, wymieszajcie, wlejcie powoli mleko i śmietanę. Dodajcie gałkę, wędzoną paprykę, sól, pieprz i starty ser, wymieszajcie aż się ser rozpuści. Jeśli sos będzie za gęsty, dodajcie do niego odrobinę wody. Dodajcie do sosu ugotowany makaron, wymieszajcie, wyłóżcie na talerze. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Smakuje też niczego sobie ;) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkowicie się z Wami zgadzam "ukochane makarony" po prostu królują. Kilka dobrej jakości składników i powstaje wyśmienite danie :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń