sobota, 6 kwietnia 2013

bułka z jajkiem, pieczonymi pomidorami i gorgonzolą


Przynajmniej w dni wolne staramy się bardziej celebrować śniadania, poświęcamy im więcej czasu i serca, do czego Was również zachęcamy :)

Składniki: (dla 2 osób)

  • 12 szt. pomidorków typu cherry
  • 2 bułki
  • 2 jajka
  • 80-100 g sera gorgonzola
  • oliwa (użyliśmy tymiankowej, która została nam po gotowaniu zupy czosnkowej)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu
  • natka pietruszki


Do rozgrzanego piekarnika do 180'C wstawcie na żaroodpornym naczyniu skropione oliwą pomidorki. Pieczcie je ok 20 minut. Odstawcie do ostygnięcia. Do piekarnika włóżcie przecięte na pół bułki, na 3-5 minut, aż staną się kruche. W rondlu zagotujcie wodę, dodajcie ocet i wbijcie delikatnie jajka. Gotujcie ok. 2-3 minut. Do bułki włóżcie upieczone pomidorki, posypcie serem i wyłóżcie jajko. Posólcie, popieprzcie i posypcie natką. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Piękny widelec.

    OdpowiedzUsuń
  2. boskie jutro robię na śniadanko mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks absolutely perfect for my breakfast tomorrow! Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń