poniedziałek, 29 kwietnia 2013

szparagi z sosem holenderskim


Są! Nieważne, że włoskie, ale są! :)
Pierwsze szparagi w tym sezonie postanowiliśmy zrobić w najbardziej klasycznej formie, z sosem holenderskim. Uwielbiamy te smaki!

Składniki:

szparagi:

  • pęczek szparagów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


sos:

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 plaska łyżeczka musztardy
  • 100 g roztopionego masła, schłodzonego
  • sól
  • pieprz (daliśmy cytrynowy)



Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki ok. 1,5 cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru. Szparagi wrzućcie do wrzątku i gotujcie ok. 8 min. Uważajcie żeby ich nie rozgotować! 
Czas na sos. W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól. Szparagi polejcie sosem. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Odstraszyła mnie ostatnio ich cena niestety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 9zł zapłaciliśmy za te...dużo, czekamy na cenę 5zł za pęczek :) No ale za 14zł też widzieliśmy :)

      Usuń
  2. Klasyka... ale za to jak smakuje :)
    Lubię

    OdpowiedzUsuń