poniedziałek, 22 kwietnia 2013

zupa z zielonego groszku z miętą


Zielono mi... a raczej nam :)
Świeżego, zielonego groszku doczekać się nie możemy, na razie użyliśmy mrożonego.
Zupa jest delikatna, dzięki skórce cytrynowej lekko kwaśna.

Składniki:

  • 450 g zielonego groszku, może być mrożony
  • 20 g mięty posiekanej
  • 2 szalotki, pokrojone
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • oliwa do skropienia zupy


Masło rozgrzejcie w rondlu na średnim ogniu, dodajcie szalotkę i smażcie ok. 5 minut, aż zmięknie. Następnie zalejcie bulionem i doprowadźcie do wrzenia, dodajcie groszek i gotujcie przez 3-5 minut, aż zmięknie. Całość wymieszajcie z miętą, zdejmijcie z ognia, by zupa chwilę ostygła.
Zmiksujcie blenderem. Wymieszajcie ze śmietaną i podgrzejcie na średnim ogniu. Dodajcie skórkę cytrynową, zupę zdejmijcie z ognia. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie udekorowaną liśćmi mięty, groszkiem i skropioną oliwą. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Po połączeniu groszku z miętą innego mieć nie mogła :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. taki kolor uzyskuje sie tylko po uzyciu groszku mrozonego,ze swiezym nie da rady.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny kolor! Polaczenie groszku z mieta jakos nigdy mnie nie przekonalo, ale Wyspiarze sie zajadaja, wiec cos w tym musi byc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam zasmakowało bardzo! Zupa od razu załapała się na listę "do powtórki" :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. no tak groszek+mięta to idealne połączenie, a do tego ten kolor, szkoda że za oknem jeszcze nie jest aż tak zielono :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasadziliśmy na balkonie zioła i kwiaty...u nas zielono ;) Pozdrawiamy!

      Usuń