piątek, 12 kwietnia 2013

pasta z buraków i sera koziego


Lubimy pasty. Są świetne jako przystawki, smakują też na śniadanie z dodatkiem pieczywa.
Jeśli nie lubicie sera koziego, zastąpcie go mozzarellą, sprawdziliśmy - pyszne!

Składniki:

  • 3-4 obrane, surowe, buraki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki nasion (dyni, słonecznika, migdałów, orzechów włoskich) - co lubicie, lub posiadacie na stanie
  • 3/4 szklanki koziego twarogu, bądź mozzarelli
  • pęczek natki pietruszki, posiekany
  • pęczek koperku, posiekany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • sól, pieprz


Do malaksera wrzućcie nasiona z łyżką oliwy, zmiksujcie drobno, wyłóżcie i wymieszajcie z serem. Następnie do miski malaksera wrzućcie buraki, koperek, pietruszkę, resztę oliwy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, jogurt, sól, pieprz, zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie masę z nasion i sera, ponownie zmiksujcie. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Świetne! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Mam tylko jedno pytanie- buraki są surowe czy pieczone/gotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe, stąd taki szybki czas przygotowania pasty :)

      Usuń