sobota, 10 listopada 2012

tarta z pomidorami, porem i tymiankiem


Świetna na śniadanie, czy potem na zimno, wieczorem do wina.

Składniki:

kruche ciasto:


  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 9 łyżek zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody


farsz:


  • 1/2 pora, posiekanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • listki tymianku oberwane z kilku gałązek
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki twardego, startego sera, daliśmy długo dojrzewający
  • szczypta soli
  • 20 pomidorków koktajlowych





Jeśli planujecie robić tartę na śniadanie, proponujemy zrobić kruche ciasto dzień wcześniej, co by trochę cennego czasu rano zaoszczędzić:)
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które ponakłuwajcie delikatnie widelcem. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Posiekanego pora wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie na średnim ogniu przez 5-7 min, potem dodajcie tymianek. Odstawcie do wystygnięcia.
Wymieszajcie w misce jajka, śmietanę, mleko, ser, pora i szczyptę soli. Farsz wlejcie na wypieczone wcześniej kruche ciasto, ma zostać od góry 1-2 cm ciasta. Pomidorki przekrójcie na połówki i ułóżcie na farszu skórką do góry. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez ok. 40 min, aż farsz zacznie delikatnie brązowieć. Równie dobrze smakuje na zimno. Smacznego!




8 komentarzy: