czwartek, 22 listopada 2012

kanapka z wieprzowiną i pieczoną papryką (kanapka Pierdmena)


Tytułem wstępu, a raczej wstęp do tytułu...dlaczego kanapka Pierdmena?
Z wyjaśnieniem przychodzi kolega Piotr, zwany Pietruszką: "Podczas uczt na Olimpie roznosili ją wraz z nektarem podczaszowie Hebe i Ganimedes. Dla niewtajemniczonych, w języku potocznym kanapka Pierdmena to synonim przysmaku, potrawy o wyśmienitym smaku;)".



Składniki:

  • 1 bagietka wiejska, taka, jaką lubicie
  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 1 czerwona papryka (upieczona i obrana)
  • pęczek pietruszki
  • garść rukoli
  • 1 cebula,
  • parmezan
  • oliwa
  • sól, pieprz


marynata:
1 łyżka świeżego tymianku, 
1 łyżka rozmarynu, 
3-4 ząbki czosnku
chlust oliwy
sól, pieprz

Najpierw zamarynujcie mięso. Natrzyjcie je solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem, zalejcie oliwą i odstawcie na jakieś 3 godziny. Następnie usmażcie ze wszystkich stron, najlepiej na patelni grillowej i pokrójcie na plastry.
Upieczoną paprykę posiekajcie drobno i dorzućcie do niej również posiekaną natkę, wymieszajcie.
Cebulę pokrójcie w księżyce, wrzućcie na rozgrzaną oliwę i smażcie na małym ogniu, aż zbrązowieje, odstawcie do wystygnięcia.
Bułkę przekrójcie wzdłuż na pół, i podgrzejcie kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C.
Skropcie ją z obu stron oliwą, na jednej ułóżcie rukolę, a na niej pokrojony obieraczką w paski parmezan.
Na drugiej ułóżcie mięso, paprykę z natką oraz cebulę. Złóżcie obie połówki. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Ale piękna kanapka, przepięknie się prezentuje!
    Zapraszam serdecznie to dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego! Nic tylko robić i jeść! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń