wtorek, 13 listopada 2012

tarta z jabłkami i musem migdałowym


Z ciast lubimy właśnie te z jabłkami...

Składniki:

kruche ciasto:

  • 250-260 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 70 ml wody
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę


nadzienie:

  • 2 łyżki mąki
  • 100-120 g zmielonych migdałów
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 jabłka typu granny smith (albo inne twarde)
  • 1 łyżeczka cynamonu


polewa:

  • 1/2 szklanki dżemu morelowego
  • 2 łyżki wody






Składniki ciasta wrzućcie do malaksera, zmiksujcie, wyjmijcie i zagniećcie. Rozwałkujcie na okrąg nieco większy niż Wasza forma i przełóżcie do niej ciasto. Wstawcie do lodówki na ok.40 min.
Po wyjęciu nakłujcie widelcem dno ciasta i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C na 12-15 min. Odstawcie do wystygnięcia. W międzyczasie przygotujcie krem migdałowy.
Utrzyjcie masło z cukrem, dodajcie jajka, nadal ucierając dodajcie mąkę i zmielone migdały. Odstawcie.
Na ostudzone ciasto wyłóżcie krem i rozsmarujcie po całej powierzchni. Obierzcie jabłka i pokrójcie w cienkie księżyce. Ułóżcie jabłka na kremie i posypcie cynamonem. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200'C i pieczcie ok. 35 min, aż się boki ciasta zrumienią. Poczekajcie aż ciasto wystygnie. Przygotujcie polewę. Dżem wrzućcie do małego garnka, dodajcie wodę i podgrzejcie, następnie przecedźcie przez sito, otrzymaną polewę przelejcie znów do garnka i chwilę zagotujcie. Polejcie nią ostudzoną tartę. Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Pięknie ułożone jabłka i cudowny , migdałowy krem ... pozwól , że skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy i zapraszamy jak najbardziej do korzystania!:) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. w przeciągu tygodnia zrobiliśmy już dwie :) smakuje naprawdę dobrze, polecamy! :)

      Usuń
  4. Tarta wygląda jak marzenie! A nadzienie migdałowe bardzo podobne do tego z tarty Bakewell :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Granny Smith do pieczenia sa swietne. Tarta wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaintrygowało mnie to nadzienie migdałowe - musi cudnie współgrać z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj zrobiłam ta tartę bo wyglądała wyśmienicie lecz może zrobiłam coś nie tak, może wina jabłek bo dałam te co akurat miałam w domu.... niestety nie rzuca mnie na kolana w smaku ale w wyglądzie tak !

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam w domu mielone orzechy włoskie, a migdałów akurat nie, więc zrobiłam z orzechami i też rewelacja! Polecam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszymy się :) Tak tworzą się nowe przepisy :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  9. Witam mam pytanie... nie jestem specem w wyrabianiu ciast, a więc tu nic nie pisze o "podsypywaniu mąką" a jestem akurat w trakcie robienia i wydaje mi się to trochę za rzadkie (nawet nie mogę rozwałkować), a zatem podsypałam, ale napiszcie mi czy dobrze zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście jeśli zbyt rzadki to należy dodać więcej mąki. Mąka mące nierówna to zdarza się, że podane proporcje należy skorygować :)

    OdpowiedzUsuń