piątek, 16 listopada 2012

delikatna zupa łososiowa


Mieliśmy ochotę na delikatny chiński wywar z ryżowym makaronem. 

Składniki:

  • 1/2 pora
  • 3 szalotki, posiekane
  • pęczek szczypiorku, pokrojony na 3cm kawałki
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 liście kapusty
  • 4 cm kawałek imbiru, pokrojony
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • pieprz, 5-7 ziaren
  • 1,5 l wody
  • oliwa
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 200-250 g świeżego łososia, pokrojonego w 3 cm kostkę





Zacznijcie od wywaru. W głębokiej patelni rozgrzejcie trochę oliwy, wrzućcie tam imbir, szalotkę i szczypiorek, podsmażcie aż puszczą aromat. Zalejcie wszystko wodą, dodajcie marchew, liście kapusty, ziarenka pieprzu. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 1 h, na koniec dodajcie sos rybny. Wrzućcie łososia do zupy i łyżką cedzakową wyjmijcie go do miski kiedy się ugotuje. Makaron ryżowy przygotujcie wg przepisu na opakowaniu. Wywar przecedźcie, zalejcie nim makaron przełożony do misek, na wierzchu ułóżcie ugotowanego łososia. Posypcie szczypiorkiem. Smacznego!



1 komentarz: