środa, 28 listopada 2012

wieprzowina w orzechach na burakach i szpinaku



Przepis Agnieszki Kręglickiej znaleziony kiedyś w Wysokich Obcasach. Harmonia smaków nas powaliła. Doskonałe!

Składniki:


  • ok. 1/2 kg polędwicy wieprzowej,
  • garść pokruszonych orzechów laskowych,
  • 3 buraki upieczone i obrane,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • garść suszony żurawin,
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • oliwa do smażenia

sos:

  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 2 utarte ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • sól, pieprz.

Mięso pokroić na nieduże steki, posypać pieprzem i wgnieść w nie orzechy. Wymieszać składniki sosu. Żurawinę zagotować w soku jabłkowym. Buraki obrać i obieraczką do warzyw pokroić w cienkie wstążki, wymieszać z sosem. Szpinak wymieszać z sosem. Mięso usmażyć z obu stron. Na talerzach układać buraki, na nich liście szpinaku, na czubku rumiane steki. Na koniec posypać żurawinami. Smacznego!



1 komentarz:

  1. danie jak z restauracji, zakochałam się!
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń