poniedziałek, 26 listopada 2012

zupa cebulowa na białym winie



Upał jakby lekko zelżał. Cebulowa na rozgrzewkę idealna!

Składniki:

  • 12 cebul,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki estragonu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • ok. litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • bagietka i ser żółty.

Cebulę posiekać drobno, wrzucić do rondla na rozpuszczone masło, dodać pokrojony na ćwiartki czosnek, tymianek, estragon i liście laurowe. Wszystko dusić ok. 30 minut na małym ogniu, dopóki cebula nie zrobi się miękka. Podczas duszenia zamieszczać kilka razy, żeby cebula nie przywarła do rondla. Następnie dolać wino i zostawić garnek otwarty żeby powstały płyn odparował, a wino się zredukowało. Na koniec zalać bulionem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość gotować ok. 20 minut. Bagietkę pokroić na 2-3 kromki, posypać serem i zapiec w piekarniku, aż ser się roztopi. Grzanki wrzucić do gorącej zupy. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Faktycznie - cebula powoli duszona z białym winem nadaje zupce niepowtarzalny smak. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała propozycja na rozgrzewkę :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń