niedziela, 18 listopada 2012

tarta curry z wędzoną makrelą i porem


Ostatnio przyjechał do nas transport wędzonych ryb z Trójmiasta. Makrelę postanowiliśmy wykorzystać jako nadzienie do tarty.

Składniki dla czterech osób.

Ciasto curry:

  • 250 g mąki,
  • 125 g zimnego masła,
  • 70 ml wody,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki curry,
  • szczypta soli.


Wsypcie mąkę do miski malaksera, Dodajcie sól i curry. Wymieszajcie. Dodajcie pokrojone w kostkę masło, żółtko. Wymieszajcie przy pomocy malaksera. Dodajcie wodę i ponownie włączcie malakser. Jak składniki się połączą przełóżcie ciasto na stolnicę, chwilę zagniećcie, zawińcie w folię i wstawcie na godzinę do lodówki.
Ciasto wyjmijcie z lodówki, rozwałkujcie na placek o średnicy 3-4 cm większej niż średnica formy. Dokładnie wypełnijcie formę ciastem. Spód nakłujcie widelcem. Na wierzch nasypcie trochę fasoli albo kamyków do obciążania i wstawcie na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 




Przygotujcie nadzienie.

  • 140 g wędzonej makreli,
  • 2 małe pory,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka curry,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.


Na patelni rozgrzejcie odrobinę oliwy. Wrzućcie pokrojonego pora smażcie przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Posólcie go i popierzcie. W rondelku zagotujcie mleko i wrzućcie obraną, rozdrobnioną makrelę. Gotujcie przez 2-3 minuty. Potem odcedźcie, zostawiając mleko z gotowania. Dodajcie do niego śmietanę, jajko, żółtko i curry, wymieszajcie składniki. Dodajcie do tego makrelę i usmażone pory. Wyłóżcie ciasto masą, posypcie lekko curry i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na 40 min. Smacznego! 








4 komentarze: