piątek, 21 września 2012

ziemniaki z parmezanem i domowym pesto




Przepis ten brał udział w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012, otrzymał wysokie noty jury, dzięki czemu pojawił się w książce "Z miłości do jedzenia", wyd. REA. Książka zawiera zwycięskie przepisy konkursowe.

Ziemniaki, kartofle, pyry, czy też grule w towarzystwie parmezanu i domowego pesto.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej
  • 2-5 łyżek mleka
  • 150 g startego parmezanu
  • 4 łyżki zielonego, domowego pesto, przepis TUTAJ
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek



Obrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem, posólcie i gotujcie ok, 15-20 min. Gotowe ziemniaki odcedźcie, dodajcie masło i 2 łyżki mleka, ubijcie na gładką masę. Dodajcie parmezan, wymieszajcie, dodajcie pesto i znów ubijcie. Jeśli masa nie jest zbyt gładka, dodajcie jeszcze mleka. Do rękawa cukierniczego, bądź worka z odciętą końcówką na rogu, włóżcie kilka łyżek masy. Wyciśnijcie masę do wysmarowanych masłem kokilek, wstawcie je następnie do pieca rozgrzanego do 180'C i pieczcie 15-20 min, aż masa zacznie brązowieć na końcach. Przed podaniem polejcie pesto rozcieńczonym 2 łyżeczkami oliwy. Smacznego!







2 komentarze: