poniedziałek, 3 września 2012

ratatuja (ratatouille)




Tyle warzyw dookoła, grzech ich nie wykorzystać!


Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 cebule
  • 3 papryki, dajcie różne kolory, będzie weselej
  • 5-6 cukinii
  • 4 duże pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 gałązki tymianku
  • bazylia
  • oliwa
  • sól, pieprz


Pokrójcie bakłażana w kostkę wielkości kęsa, porządnie posólcie i odstawcie.
Pokrójcie cebulę, paprykę, cukinię, pomidory i czosnek. Warzywa będą smażone po kolei, więc trzymajcie je na oddzielnych talerzykach, miseczkach.
W dużym garnku, brytfance, rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią cebulę, dodajcie szczyptę soli i smażcie aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodajcie paprykę i smażcie razem ok 5min. Wyjmijcie cebulę z papryką na talerz.
Dodajcie trochę oliwy do garnka i wrzućcie cukinię,posólcie i smażcie ją ok 5min, aż się zrumieni, wyjmijcie na talerz z cebulą i papryką.
Bakłażana wypłuczcie z soli pod bieżącą wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym. Dolejcie ze 2 łyżeczki oliwy i wrzućcie bakłażana, smażcie ok 10min. Wyjmijcie i dodajcie do reszty warzyw.
Wlejcie 1 łyżeczkę oliwy i wrzućcie czosnek, smażcie ok. 1min, dorzućcie pomidory, liście laurowe i gałązki tymianku. Gdy sok z pomidorów zacznie bulgotać, dodajcie z powrotem wszystkie warzywa, wymieszajcie. Gotujcie od 20min do 1,5h, w zależności od tego jakie lubicie warzywa, bardziej al'dente czy bardzo miękkie, rozpływające się. Wyjmijcie liście laurowe i gałązki tymianku. Przed podaniem posypcie świeżą bazylią. Mąż dolewa sobie do swojej porcji Sriracha, dobra dla wielbicieli bardziej ostrej nuty:)
Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Z pieczywem, ryżem czy mięsem. W lodówce danie możecie trzymać około tygodnia, w zamrażarce 3 miesiące. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz