piątek, 7 września 2012

pizza z gruszkami i gorgonzolą




Wrzesień...to dla nas czas grzybów, śliwek, dyni i ...gruszek właśnie!

Zapraszamy zatem do przygotowania pizzy z tymi pysznymi i mocno niedocenianymi owocami.

Składniki:
przepis na ciasto na pizzę, znajdziecie TUTAJ

  • 4 gruszki
  • 100-150g sera gorgonzola
  • 8 łyżek masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • oliwa z oliwek
  • garść rukoli


Rozgrzejcie piekarnik do 180'C.
Na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę, aż zbrązowieje i będzie miała słodki smak.
Gotowe ciasto na pizzę podzielcie na 2 kawałki i rozwałkujcie na 2 prostokąty.
Przygotujcie sos beszamelowy z gorgonzolą. Wrzućcie do rondla masło, ustawcie średni ogień, czekajcie aż się masło roztopi i dorzućcie mąkę i zacznijcie od razu energicznie mieszać, nie przestawajcie przez następne 3min. Dodajcie następnie ciepłe mleko, ale stopniowo, cały czas mieszając. Potem dorzućcie ok 80-90g sera i znów wymieszajcie, zmniejszcie ogień. Jak ser się rozpuści i jest dobrze wymieszany,dodajcie sól i pieprz do smaku, odstawcie sos na bok. Pozostałą gorgonzolę włóżcie do zamrażarki.
Obierzcie gruszki, pokrójcie je w księżyce, polejcie sokiem z cytryny, miodem i 1 łyżką oliwy.
Posmarujcie ciasto sosem beszamelowym i wstawcie do pieca na ok.10 min, aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjmijcie i posmarujcie kolejną warstwą beszamelu, posypcie 4 łyżkami przysmażonej cebuli, rozsypcie liście rukoli, ułóżcie gruszki i posypcie kawałkami gorgonzoli wyjętej z zamrażarki. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz