czwartek, 6 września 2012

makaron z kurkami i prażonymi migdałami



Kurek ciąg dalszy.

Będziecie potrzebować (dwie porcje):

  • ok. 200 g makaronu, my użyliśmy maccheroni,
  • 400-500 g kurek,
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 duże szalotki, jeśli nie macie, możecie użyć cebulek, które kupicie razem ze szczypiorkiem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 75 ml śmietany 30%,
  • sól i pieprz


Kurki umyjcie delikatnie, acz dokładnie. Osuszcie papierowym ręcznikiem. Większe przetnijcie na pół. Ugotujcie makaron w dobrze osolonej wodzie. W międzyczasie uprażcie migdały na suchej patelni. Róbcie to ostrożnie, żeby ich nie przypalić. Jak tylko zrobią się brązowe, przesypcie z patelni do innego naczynia.Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie szalotki i czosnek. Jak szalotki się zeszklą dodajcie kurki. Po ok. 5 minutach wlejcie wino, poczekajcie jak odparuje i dodajcie śmietanę. Dodajcie do smaku sól i pieprz. Chwilę podgrzejcie, dodajcie ugotowany makaron. Dobrze wymieszajcie. Przed podaniem posypcie prażonymi migdałami. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Robiłam niedawno podobny! Bardzo lubię kurki, maja taki ciekawy delikatny smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, zdecydowanie moje smaki!;-)

    OdpowiedzUsuń