piątek, 7 września 2012

tajski bakłażan curry z kurczakiem



Mało u nas ostrych potraw, bo połowa z nas za nimi nie przepada :)
Paradoksalnie ta właśnie ją popełniła, druga oczywiście zjadła ze smakiem...sama, a raczej zjadł sam :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki czerwone bądź pomarańczowe, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego, jasnego
  • 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego
  • liście bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa

marynata do kurczaka:

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego
  • 1 łyżka octu ryżowego

Zacznijcie od marynaty. Wymieszajcie składniki, wrzućcie pokrojonego w kostkę kurczaka i wstawcie do lodówki.
W brytfance rozgrzejcie oliwę, wrzućcie bakłażana i paprykę, podsmażcie na średnim ogniu ok 2-3 min, aż bakłażan lekko się zrumieni. Dodajcie czosnek, imbir i pastę curry. Wymieszajcie i smażcie 1 min. Wlejcie mleko kokosowe, sos sojowy i cukier trzcinowy. Gotujcie ok 4-5min, aż bakłażan zrobi się miękki i delikatny. Wrzućcie posiekane liście bazylii i doprawcie solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Na osobnej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie zamarynowanego kurczaka. Smażcie aż się zrumieni, potem dorzućcie go do warzyw i wymieszajcie. Danie dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!







4 komentarze:

  1. A pierś podwójna czy pojedyncza?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie:) jaki sos sojowy - jasny czy ciemny:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do marynaty do kurczaka proponujemy użyć ciemnego, do samego bakłażana jasnego :) Zaraz poprawimy przepis, dziękujemy za uwagę :)

      Usuń