sobota, 1 września 2012

sałatka z gruszek z serem roquefort i pistacjami


Lekka, efektowna, świetna na przystawkę.

Składniki:

  • 2 gruszki, pokrojone w cienkie paski
  • 100g sera roquefort
  • garść liści rukoli
  • garść obranych orzeszków pistacjowych, przeciętych na pół
  • pieprz
  • sok z cytryny

dressing:

  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 1-2 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 100-150g sera roquefort


Pocięte w paski gruszki polejcie sokiem z cytryny i odstawcie na bok.
Połączcie wszystkie składniki dressingu i zmiksujcie na gładką masę.
Na talerzu rozłóżcie liście rukoli. Paski gruszek poukładajcie na sobie, tworząc "wieżę".
Posypcie wszystko orzeszkami pistacjowymi i kawałkami sera. Na koniec polejcie dressingiem. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Na pierwszy rzut oka myslałam, że to placuszki. Bardzo podoba mi się nie tylko to oryginalne podanie, ale i wyobrażenie na temat smaku tej potrawy... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z orzechami włoskimi ten zestaw tez byłby pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń