wtorek, 25 września 2012

krem z dyni z kokosem i krewetkami


Dynia musiała w końcu u nas zawitać, bo oboje ją uwielbiamy :)
Dziś propozycja na krem wzbogacony mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i krewetkami!

Potrzebujecie:


  • 400-500 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 szalotki, posiekane
  • 1 łodygę trawy cytrynowej (kupujemy w hipermarkecie całą tackę, resztę mrozimy)
  • 1 puszkę mleka kokosowego
  • 600ml wywaru warzywnego
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • 15 dag krewetek obgotowanych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa


Do rozgrzanego garnka wlejcie oliwę, wrzućcie na nią szalotkę, chwilę podsmażcie, dodajcie czosnek i dynię, wymieszajcie, zalejcie wywarem, dodajcie trawę cytrynową i gotujcie do miękkości. Dodajcie sos rybny, cukier, mleko kokosowe i sok z cytryny, wymieszajcie i gotujcie chwilkę na średnim ogniu. Wyjmijcie trawę, zmiksujcie zupę na gładką masę, posólcie i popieprzcie do smaku. Jeśli trzeba, dolejcie jeszcze trochę soku z cytryny. Krewetki wyłóżcie na sitko i sparzcie je wrzątkiem. Wyłóżcie do miseczek i zalejcie zupą. Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Podoba mi sie taka lekko orientalna wersja zupy dyniowej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjna zupa dyniowa nie przypadła mi do gustu, ale Twoja wersja brzmi intrygująco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne połączenie...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, krewetki do zupy dyniowej...? Muszę tego spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń