Składniki:
- 250 g makaronu, najlepiej penne
 - 2 piersi z kurczaka
 - sok z cytryny
 - 300 g świeżego szpinaku, typu baby
 - 2-3 ząbki czosnku
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
 - 150-200 ml śmietany 18% (gęstej)
 - 2 jajka
 - 80-100 g sera pleśniowego (użyliśmy gorgonzoli)
 - sól
 - pieprz
 
Makaron ugotujcie al dente. Piersi pokrójcie na małe kawałki, doprawcie pieprzem, solą i skropcie sokiem z cytryny. Odstawcie na chwilę do lodówki, potem usmażcie, aż się lekko zrumieni. Szpinak umyjcie, wysuszcie i wrzućcie na rozgrzaną patelnię, poczekajcie aż straci objętość. Dodajcie  rozdrobniony czosnek, gałkę, sól i pieprz. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Ugotowany makaron, usmażonego kurczaka oraz szpinak wymieszajcie w naczyniu żaroodpornym. Wymieszajcie śmietanę z jajkami, dodajcie pokruszony ser pleśniowy. Przygotowanym sosem zalejcie wcześniej przygotowany makaron z kurczakiem i szpinakiem. Całość włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180’C na 15-20 minut. Smacznego!
mniam! więcej szpinaku! ;)
OdpowiedzUsuńNIE LUBIĘ sera pleśniowego a mam smaka na ten makaronik czym mogę go zastąpić aby nie zatracić wyrazistości smaku :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z cheddarem :)
UsuńParmesanem to dodaj troche boczku
OdpowiedzUsuń