wtorek, 27 września 2016

makaron z sosem z dyni z dodatkiem pasty miso


Dynia na dobre zagościła już na straganach. Postanowiliśmy dodać ją do naszych ukochanych makaronów. Nie jest to jednak zwykły sos, dzięki paście miso, smak jest bardziej podkręcony, wyrazisty.

Składniki:
  • 3/4 szklanki puree z upieczonej dyni
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez 6-8h, odsączonych)
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 3/4 szklanki wywaru warzywnego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżeczki pasty miso, jasnej bądź ciemnej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy rigatoni
  • świeży rozmaryn do podania

Zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki sosu, na gładką masę. Posólcie i popieprzcie do smaku. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Wymieszajcie makaron z sosem, posypcie świeżym rozmarynem. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ten sos koniecznie muszę kiedyś zrobić. Danie bardzo fajne chociaż czegoś mi tu jeszcze brakuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń