środa, 14 września 2016

makaron z figami i prosciutto


Sezon na figi w pełni, grzech nie skorzystać, działamy!

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 4 świeże figi + 2 do podania
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka śmietany, 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g prosciutto, pokrojonego w plastry
  • garść parmezanu
  • 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy rigatoni
  • garść rukoli
Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę, dodajcie masło, wrzućcie pokrojone w plastry figi. Podsmażcie do zrumienienia, ok. 2 minuty, dodajcie śmietanę i sok z cytryny, zmniejszcie ogień. Gotujcie ok 4 minuty, aż figi zaczną się rozpadać, a sos gęstnieć. Posólcie i popieprzcie do smaku.
W międzyczasie ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
Odcedźcie makaron, dodajcie go do sosu, wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze. Dodajcie rukolę, pokrojone, świeże figi, prosciutto i parmezan. Smacznego!



3 komentarze: