piątek, 15 stycznia 2016

pulpety rybne z kuminem w sosie pomidorowym


Kolejna propozycja z cudownej "Jerozolimy" Y. Ottolenghi i S. Tamimi.

Składniki:
  • 3 kawałki białego chleba, bez skórki, 60 g
  • 600 g białej ryby, my użyliśmy mintaja
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 30 g natki pietruszki, posiekanej
  • 30 g kolendry, posiekanej
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 4 łyżki oliwy

sos pomidorowy:
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 125 ml białego wina
  • 400 g siekanych pomidorów, puszka
  • 1 czerwona chili, bez pestek, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki grubo posiekanych liści mięty
  • sól, pieprz

Zacznijcie od sosu. Rozgrzejcie oliwę na dużej patelni, do której macie przykrywkę. Wrzućcie na patelnię przyprawy i cebulę. Smażcie 8-10 minut, aż cebula zmięknie. Wlejcie wino i gotujcie ok. 3 minuty. Dodajcie pomidory, chili, czosnek, cukier, 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Duście ok. 15 minut, aż sos będzie gęsty. Odstawcie.
W trakcie gotowania sosu przygotujcie pulpety rybne. Zmiksujcie chleb w malakserze na okruchy. Posiekajcie bardzo drobno rybę, włóżcie ją do miski razem z chlebem i pozostałymi składnikami oprócz oliwy. Dobrze wymieszajcie rękami. Uformujcie zwarte placuszki, 2 cm grube o średnicy 8 cm, powinno wyjść 8 pulpetów. Jeśli są bardzo miękkie, włóżcie je na 30 minut do lodówki, żeby stężały. Rozgrzejcie połowę oliwy na patelni, smażcie pulpety po 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. W miarę smażenia kolejnych partii, dolewajcie pozostałą oliwę. Delikatnie przełóżcie pulpety do sosu pomidorowego, układając je jeden przy drugim. Dodajcie tyle wody, żeby częściowo przykryła pulpety, około 200 ml. Przykryjcie patelnię przykrywką i duście na wolnym ogniu 15-20 minut. Wyłączcie ogień, odkryjcie naczynie i zostawcie pulpety co najmniej na 10 minut przed podaniem. Posypcie świeżą miętą. Smacznego!


2 komentarze: