sobota, 9 stycznia 2016

bataty smażone z brukselką, szpinakiem, awokado i jajkiem w koszulce


Ciepłe, pożywne śniadanie zrobi Wam dobrze w zimny poranek. Poniższa wariacja inspirowana była hasłem: co tam mamy w lodówce? :)

Składniki: (2 duże porcje)
  • 1 większy batat, obrany, pokrojony w kostkę
  • 8 szt. brukselek, przekrojonych na pół
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry, rozbitej w moździerzu
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 awokado, pokrojone w plastry, skropione cytryną
  • 2 jajka
  • łyżka octu

Na rozgrzaną oliwę wrzućcie posiekaną cebulę, podsmażcie do miękkości, dodajcie przyprawy, smażcie chwilę, niech uwolnią swój aromat, dodajcie ziemniaki, wymieszajcie, zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem do miękkości ziemniaków (powinny być al dente). Dodajcie brukselkę i czosnek, smażcie aż brukselka zmięknie, po czym dorzućcie szpinak, smażcie aż straci lekko swoją objętość. Posólcie i popieprzcie do smaku. 
W międzyczasie przygotujcie jajko w koszulce: w garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Wyłóżcie na talerz warzywa, obok ułóżcie awokado, na wszystko jajko. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza