czwartek, 14 stycznia 2016

jabłka pod kruszonką


Przepis Aleksandra Barona, którego uwielbiamy i darzymy ogromnym szacunkiem.
Wpadł na wspaniały pomysł dodania do kruszonki papryki wędzonej, która wynosi ten deser na inne poziomy.

Składniki:
  • 2-3 jabłka
  • 200 ml maślanki
  • cukier (opcjonalnie)
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki ostrej wędzonej papryki
  • szczypta soli

Nieobrane jabłka pokrójcie w kostkę. Usuńcie gniazda nasienne. Masło rozpuście na małym ogniu, wymieszajcie z mąką, uprażonymi na patelni płatkami owsianymi, cukrem, papryką i solą. Niech kruszonka ma grudki. Nie rozdrabniajcie jej za bardzo. Do żaroodpornego naczynia albo mniejszych naczyń (kokilek) wrzućcie jabłka. Zalejcie je maślanką (jeśli chcecie, dodajcie cukier) i posypcie kruszonką. Pieczcie w temp. 180'C około 15 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza