poniedziałek, 25 stycznia 2016

buraczany hummus


Hummus, wiadomo, potrawa narodowa :) Żeby wyglądała i smakowała bardziej po polsku, dodaliśmy do niej pieczone buraki. Smakuje wyśmienicie!

Składniki:
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 165 g ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionego w moździerzu ziela angielskiego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól
Buraki umyjcie, odkrójcie końcówki, zawińcie każdego z osobna w folię aluminiową. Pieczcie w temp. 230'C przez około 45 minut, aż buraki będą miękkie. Gdy wystygną, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w mniejsze kawałki, żeby łatwiej się je miksowało.
Wrzućcie wszystkie składniki do blendera, zmiksujcie dokładnie, posólcie do smaku. Hummus przechowujcie w lodówce przez 3 dni. Przed podaniem skropcie oliwą, możecie też zetrzeć trochę skórki cytrynowej, czy posypać uprażonymi ziarnami sezamu. Smacznego!


4 komentarze:

  1. o ciekawe chyba wypróbuje:) a buraki włozyć już do rozgrzanego piekarnika czy to bez znaczenia???

    OdpowiedzUsuń
  2. klasa! myślę, że jest super

    OdpowiedzUsuń