środa, 16 grudnia 2015

buraczane pierogi z rybą


Były już pierogi z nadzieniem z buraków, tym razem postanowiliśmy odwrócić role :) Przepis miał swoją premierę w świątecznym wydaniu Szczecińskiego Magazynu Prestiż.

Składniki (ciasto):
  • 1 szklanka i 2/3 mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • pasta buraczana
  • woda, mąka (jeśli będzie potrzeba)
Składniki (pasta buraczana):
  • 3-4 upieczone w skórze buraki (200’C, skropione olejem, 1-1,5 godziny)
  • Woda (jak najmniej)
  • 1 łyżka oliwy 
Wrzućcie do blendera buraki, dolewając odrobinę wody, zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie oliwę, wymieszajcie.

Składniki (farsz)
  • 400 g upieczonej białej ryby (180’C, zawinięta w folii, sól pieprz, kapka oliwy, 20 minut)
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Skórka starta z połowy pomarańczy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Garść posiekanej pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz 

Połączcie ze sobą w misce wszystkie składniki farszu, odstawcie.
Zagniećcie ciasto. W misce wymieszajcie ze sobą mąkę i sól. Zróbcie dziurę, dodajcie tam buraczaną pastę, zagniećcie.  Jeśli ciasto się klei, dodajcie trochę mąki. A jeśli jest za twarde, dodajcie wody. Ciasto ma odchodzić od ręki, być gładkie i sprężyste. Zawińcie je w folię spożywczą i odłóżcie na ½ godziny.

Stolnicę obsypcie lekko mąką. Rozwałkujcie ciasto, jak najcieniej. Wycinajcie koła szklanką. Na środek wyłóżcie łyżeczką farsz rybny. Zlepcie pierogi. Możecie użyć do tego widelca. Zagotujcie w dużym garnku wodę, posólcie. Wrzućcie pierogi do wrzątku, poczekajcie aż wypłyną, wyjmijcie łyżką cedzakową. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz