Po naszych kulinarnych podróżach do Berlina, naszła nas ochota na bibimbap, popularne, koreańskie danie. Samo słowo bibimbap znaczy: mieszany ryż, mieszane danie.
Przepis na dwie porcje.
Zacznijcie od przygotowania wołowiny bulgogi.
Składniki:
- 500 g wołowiny pociętej w cienkie paski (rostbef, antrykot, polędwica),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- łyżka uprażonych ziaren sezamu,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- jedno, drobno posiekane kiwi ( zmiękczy mięso i podkręci smak)
Gdy mięso się zamarynuje zajmijcie się przygotowaniem dodatków.
- posiekana w słupki marchewka,
- posiekana w słupki mała cukinia,
- dwie garście szpinaku,
- szklanka kiełków fasoli,
- 2-3 grzyby shiitake, namoczone, pokrojone w słupki i podsmażone,
- 3 szklanki ugotowanego ryżu,
- 2 jajka sadzone
- posiekany szczypiorek
- ziarna sezamu (możecie je uprażyć)
- 2-3 łyżki pasty gochujang
- łyżka cukru,
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka octu ryżowego,
- pół łyżeczki sos sojowego
Składniki sosu wymieszajcie i odstawcie.
Mięso usmażcie na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli używacie małej patelni, smażcie partiami.
Ugotowany ryż przełóżcie do miski, dodajcie mięso i pozostałe składniki. Przed zjedzeniem wymieszajcie wszystko z sosem, posypcie posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz