środa, 2 grudnia 2015

bibimbap z wołowiną bulgogi


Po naszych kulinarnych podróżach do Berlina, naszła nas ochota na bibimbap, popularne, koreańskie danie. Samo słowo bibimbap znaczy: mieszany ryż, mieszane danie.

Przepis na dwie porcje. 
Zacznijcie od przygotowania wołowiny bulgogi.

Składniki:
  • 500 g wołowiny pociętej w cienkie paski (rostbef, antrykot, polędwica),
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • łyżka uprażonych ziaren sezamu,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • jedno, drobno posiekane kiwi ( zmiękczy mięso i podkręci smak)
Do miski wrzućcie wszystkie składniki marynaty (poza mięsem), wymieszajcie dobrze. Na koniec dorzućcie mięso i wstawcie do lodówki na minimum 6 godzin. 

Gdy mięso się zamarynuje zajmijcie się przygotowaniem dodatków.
  • posiekana w słupki marchewka,
  • posiekana w słupki mała cukinia,
  • dwie garście szpinaku,
  • szklanka kiełków fasoli,
  • 2-3 grzyby shiitake, namoczone, pokrojone w słupki i podsmażone,
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka sadzone
  • posiekany szczypiorek
  • ziarna sezamu (możecie je uprażyć)
Sos
  • 2-3 łyżki pasty gochujang
  • łyżka cukru,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • pół łyżeczki sos sojowego


Składniki sosu wymieszajcie i odstawcie.
Mięso usmażcie na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli używacie małej patelni, smażcie partiami. 
Ugotowany ryż przełóżcie do miski, dodajcie mięso i pozostałe składniki. Przed zjedzeniem wymieszajcie wszystko z sosem, posypcie posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza