piątek, 4 grudnia 2015

tosty ze smażoną figą i cytrynową ricottą


Świetne na śniadanie, czy przystawkę. Proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:
  • 4 kromki chleba, jaki lubicie, my użyliśmy razowego
  • 2 świeże figi
  • kapka octu balsamicznego
  • kapka miodu
  • kilka liści rukoli
  • 100 g ricotty
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sól, pieprz


Wymieszajcie ricottę ze skórką cytrynową, odstawcie. Figi pokrójcie w plastry, skropcie octem balsamicznym. Usmażcie z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy,odstawcie. Upieczcie chleb w tosterze, bądź lekko skropiony oliwą usmażcie na patelni. Wyłóżcie na chleb ricottę, rukolę, usmażone figi. Skropcie octem balsamicznym i miodem. Posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza