środa, 2 września 2015

ryż smażony z jajkiem, zielonym groszkiem, fasolą i kiełkami


Jeśli jakimś cudem zostało Wam trochę ryżu z poprzedniego dnia, to możecie wykorzystać go do przygotowania szybkiego i smacznego posiłku.

Składniki (na 2 porcje)
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka,
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej,
  • garść ugotowanego groszku,
  • kiełki (jakie lubicie) 
  • 1 średnia cebula, posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • garść szczypiorku,
  • 2 łyżki sosu sojowego


Na oleju podsmażcie najpierw cebulę (ok. minutę) dodajcie czosnek i smażcie jeszcze minutę. Dodajcie ryż, smażcie 2-3 minuty. Wrzućcie groszek, fasolkę i wymieszajcie. Dodajcie sos sojowy. Wlejcie jajka, dobrze wymieszajcie i smażcie przez około pół minuty, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypcie kiełkami i szczypiorkiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz