piątek, 25 września 2015

śledzie w kawie


Kawa dobra na wszystko! Śledź też ją lubi, zobaczcie sami.

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych (najlepiej matjasów),
  • 5-6 łyżek musztardy (stołowa, sarepska),
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka świeżo zmielonej kawy,
  • 5 łyżek octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150 ml oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka soli
Śledzie zalejcie wodą i odstawcie na kilka godzin, zmieńcie wodę przynajmniej dwa razy.
W misce wymieszajcie musztardę, cukier, miód i ocet. Gdy składniki się połączą i cukier rozpuści, dodajcie kawę, sól i olej. Mieszajcie do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji. 
Śledzie pokrójcie na 2-3 cm kawałki. Zalejcie przygotowanym sosem i odstawcie do lodówki na 24 godziny. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. w kawie... intrygujące i nie wiem, czy udałoby mi się takowe przemycić w domu. Ale mnie pociągają..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś supr mocno jej tam nie czuć, więc zachęcamy przemycić ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Łyżeczkę, tak jak napisaliśmy powyżej ;)

      Usuń
  3. Zrobiłam, pożarłam, pyszne. Dodałam tylko mniej cukru bo wydawało mi się że będą za słodkie i z 70 g jest ok :-)

    OdpowiedzUsuń