poniedziałek, 28 września 2015

curry z kurczaka (punjabi)



Kolejny sposób na, jak się okazuje, wcale nienudnego kurczaka.

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 200 ml jogurtu,
  • pół łyżeczki soli
  • mango pokrojone w centymetrową kostkę,
  • 2 średnie cebule pokrojone w pióra,
  • 3 cm posiekanego imbiru,
  • 5 posiekanych ząbków czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki suszonej kozieradki,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • 2 liście limonki,
  • 3 goździki,
  • 4-5 ziaren kardamonu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kuminu,
  • 2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry,
  • 2 łyżeczki uprażonych, a następnie rozgniecionych w moździerzu ziaren kuminu,
  • łyżka sproszkowanego chili,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżka garam masala,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • 1/2 szklanki wody
Pokrójcie kurczaka w 2-3 kostkę. Zalejcie jogurtem, doprawcie solą i odstawcie na pół godziny. 
Na patelni rozgrzejcie połowę masła. Dodajcie utarte w moździerzu goździki, ziarna kardamonu oraz wsypcie cynamon i kumin. Wrzućcie liście limonki i liść laurowy. Chwilę podsmażcie. Następnie dodajcie cebulę, czosnek i imbir. Smażcie, aż cebula się zeszkli. Wyłówcie liście limonki i liść laurowy. Przełóżcie zawartość patelni do miksera i zmiksujcie na gładką pastę. Możecie dodać odrobinę wody. 
Na patelni rozgrzejcie pozostałe masło i dodajcie zmiksowaną przed chwilą pastę. Smażcie chwilę ciągle mieszając. Wlejcie przecier pomidorowy. Dodajcie pozostałe składniki. Wszystko starannie wymieszajcie. Jak uzyskacie jednolitą masę dodajcie zamarynowanego w jogurcie kurczaka. Gotujcie przez ok. 3-5 minut. Jak curry zacznie gęstnieć dodajcie wodę. Zamieszajcie, przykryjcie i gotujcie, aż kurczak zrobi się miękki. Możecie podawać z ryżem, chlebkiem naan lub z ulubioną sałatką. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza