piątek, 11 września 2015

śledzie w wiśniówce


Śledzie, wiadomo, lubią pływać :)

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych (najlepiej matjasów),
  • 2 - 3 średnie czerwone cebule,
  • łyżka octu winnego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50 ml wiśniówki,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka gorczycy,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu


Śledzie zalejcie wodą i odstawcie na kilka godzin, zmieńcie wodę przynajmniej dwa razy. Cebulę pokrójcie w talarki. Zalejcie wrzątkiem i odstawcie na pięć minut. Odcedźcie i osuszcie na papierowym ręczniku.
Do rondelka wlejcie 4 łyżki gorącej wody i rozpuśćcie w niej cukier. Dodajcie wiśniówkę, ocet winny i balsamiczny, wymieszajcie. Pieprz i gorczycę rozetrzyjcie w moździerzu.
Śledzie pokrójcie na 2-3 cm kawałki. Na dni słoika wyłóżcie warstwę cebuli, posypcie pieprzem i gorczycą. Następnie ułóżcie warstwę śledzi. Układajcie warstwy, aż zapełnicie słoik. Zalejcie wszystko zalewą z rondelka. Na koniec polejcie olejem. Słoik zamknijcie i wstawcie na minimum trzy dni do lodówki. Smacznego!



2 komentarze: