środa, 5 sierpnia 2015

cilbir - tureckie jajka w koszulce


W rankingu naszych śniadaniowych przysmaków cilbir zajmuje od niedawna wysoką pozycję. 

Składniki na 2 porcje:
  •  4 jajka,
  • 250 ml gęstego jogurtu,
  • duży ząbek czosnku,
  • łyżeczka pasty tahini,
  • 4 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • pietruszka do posypania,
  • łyżka octu,
  • pieprz

Wyciśnijcie czosnek przez praskę i wymieszajcie z solą na gładką pastę. Wymieszajcie z jogurtem i pastą tahini. 
W rondelku, na średnim ogniu roztopcie masło. Przyprawcie papryką, kurkumą, pieprzem cayenne i odrobiną soli. Dobrze wymieszajcie. Przelejcie przez bardzo drobne sito i odstawcie w ciepłe miejsce. 
W garnku zagotujcie wodę, wyłączcie palnik i dodajcie ocet. Zamieszajcie żeby powstał wir. Jajka wbijcie do osobnych misek. Delikatnie wrzućcie jajko w środek wiru. W ten sam sposób wrzućcie drugie jajko (maksymalnie 2 jajka na garnek). Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 3 minuty. Gdy będą gotowe wyjmijcie łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. 
Na talerz wlejcie trochę masła. Następnie nałóżcie jogurt i jajka. Skropcie pozostałym masłem i posypcie posiekaną pietruszką. Możecie posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Podawajcie z grzankami. Smacznego!



2 komentarze:

  1. ojoj! coś wspaniałego - mogę dostać porcyjkę? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W następny weekend znów robimy, zapraszamy! ;) Pozdrawiamy!

      Usuń