środa, 12 sierpnia 2015

pieczona cieciorka

Szybka, smaczna, wegańska przekąska. 

Składniki:
  • 450 g ugotowanej cieciorki (lepiej namoczyć i ugotować samemu, ale może być też w puszce),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • łyżeczka brązowego cukru

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Ciecierzycę osuszcie papierowym ręcznikiem. Wrzućcie do miski, wymieszajcie z oliwą i solą. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie 20-30 minut, aż zrobi się brązowa i chrupiąca. 
Następnie w małej misce wymieszajcie wszystkie przyprawy. 
Gdy cieciorka będzie gotowa posypcie ją przyprawami i dobrze wymieszajcie.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz