środa, 29 lipca 2015

sałatka z bobu i zielonego groszku z ricottą i miętą


Sezon na bób w pełni. Dziś propozycja sałatki z jego udziałem.

Składniki:
  • 250 g bobu
  • 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • garść liści mięty
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g sera ricotta, lub fety, co wolicie
  • sól, pieprz


Bób ugotujcie w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ten młody potrzebuje zaledwie 3-4 minut. Odcedźcie, spłuczcie zimną wodą, odczekajcie aż wystygnie. Jeśli używacie mrożonego groszku, wrzućcie go na chwilę na wrzątek, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Wymieszajcie oliwę ze skórkami i sokiem z cytryny, odstawcie. W misce wymieszajcie ze sobą bób, groszek, liście mięty, posólcie i popierzcie do smaku. Polejcie wszystko przygotowaną oliwą, posypcie pokruszonym serem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz