poniedziałek, 10 sierpnia 2015

kebab wołowy w marokańskim stylu


Szybkie w wykonaniu, esencjonalne. Dla fanów mięsiwa, pozycja obowiązkowa!

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego, użyliśmy części z udźca (zrazowa górna), nadaje się też: antrykot, polędwica, skrzydło
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego drobno świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • oliwa, do smarowania grillujących się kebabów


Wymieszajcie ze sobą w misce wszystkie składniki, oprócz oliwy. Przykrycie przygotowane mięso folią spożywczą i wstawcie do lodówki na min. 15 minut, najlepiej godzinę.
Mokrymi dłońmi nabierajcie masę i nakładajcie na patyczki do grillowania, kebab powinien mieć najlepiej długość ok. 10 cm. Posmarujcie oliwą i grillujcie po 2-3 minuty z każdej strony. Dobrze smakują po prostu z sałatą, bądź też ryżem, czy komosą ryżową. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz