poniedziałek, 4 maja 2015

pieczone warzywa z ziołami (ratatuja)


Proste i szybkie w przygotowaniu, świetne jako danie główne lub przystawka, lekkie, zdrowe. Czego chcieć więcej? Kochajmy warzywa i jedzmy je! :)

Składniki:
  • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
  • 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • 1 żółta papryka, pokrojona w plastry
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w plastry
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 biała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa


Plastry bakłażana rozłóżcie na desce, posólcie i odstawcie. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie białą cebulę, smażcie aż się zeszkli, następnie dodajcie czosnek, bazylię i tymianek, podsmażcie chwilę. Dodajcie pomidory, wymieszajcie. Dodajcie sól, pieprz, cukier, smażcie ok. 5-8 minut.
Do naczynia żaroodpornego wlejcie na dno przygotowany sos pomidorowy. Następnie na nim układajcie pokrojone w plastry warzywa, tak aby ciasno do siebie przylegały. Skropcie je porządnie oliwą, posólcie, popieprzcie i posypcie tymiankiem. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C i pieczcie ok. 45 minut. Warzywa smakują i na ciepło i na zimno. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz