czwartek, 14 maja 2015

wiosenna zupa a'la pho


Wiosna, a z nią chęć zjedzenia czegoś lekkiego, zielonego, wiosennego właśnie. Postanowiliśmy przygotować zupę przypominającą wietnamską pho, zobaczcie co nam wyszło.

Składniki:
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 1,6 L wywaru warzywnego
  • 1 laska cynamonu
  • 2,5 cm świeżego imbiru, posiekany
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • skórka starta z 1 limonki
  • 16-20 szt. obranych krewetek
  • 2 małe cukinie, posiekane obieraczką do warzyw, wzdłuż
  • ok. 100 g fasolki szparagowej

Do podania:
  • ćwiartki limonki
  • liście bazylii
  • kilka plasterków chili (opcjonalnie)
  • świeża kolendra
  • kiełki (jakie lubicie)
  • kilka rzodkiewek posiekanych w plastry
  • posiekany szczypiorek


Na suchej patelni uprażcie orzechy. Odstawcie. Do wywaru warzywnego dodajcie goździki, anyż, cynamon, sos rybny, czosnek, imbir i skórkę z limonki, zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 25-30 minut, żeby aromaty się uwolniły. Przecedźcie wywar i wstawcie na ogień. Dodajcie krewetki, gotujcie ok. 2 minut. Dodajcie cukinię, fasolkę, gotujcie ok. 5 minut, aż warzywa się ugotują, ale będą jeszcze al dente. Podawajcie z orzeszkami i pozostałymi składnikami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz