środa, 27 maja 2015

ciasto z rabarbarem


Zajmuje wysokie, drugie miejsce, zaraz po cieście z truskawkami ;) Proste i szybkie do wykonania, świetnie smakuje z mlekiem, czy lemoniadą rabarbarową z rozmarynem, przepis TU.

Składniki:
  • 60 g masła
  • 150 ml maślanki
  • 200 g cukru
  • 2 duże jaja
  • 210 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 200 g rabarbaru, pokrojonego
  • garść płatków migdałowych
  • szczypta cukru pudru

Rozgrzejcie piec do 180'C.  Formę do pieczenia (użyliśmy mniejszej, 22-23 cm), wysmarujcie odrobiną masła i obsypcie bułką tartą.
W rondelku, na średnim ogniu rozpuście 60 g masła, odstawcie do wystygnięcia, a następnie dodajcie do niego maślankę, wymieszajcie i odstawcie.
Utrzyjcie mikserem jaja z cukrem. Dodajcie mieszankę masła i maślanki. Dodajcie następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól. Potem skórkę z cytryny i nasiona wanilii, zmiksujcie na gładką masę. Przelejcie ciasto do formy, wyłóżcie rabarbar, posypcie płatkami migdałowymi oraz szczyptą cukru pudru. Pieczcie ok. 45 minut. Przed wyjęciem, sprawdźcie ciasto drewnianym patyczkiem, musi być suchy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz