poniedziałek, 27 kwietnia 2015

makaron z kalafiorem i parmezanem na winie i śmietanie


Cały czas eksperymentujemy z naszymi ukochanymi makaronami. A gdyby tak podać je z kalafiorem? Jak kalafior, to i bułka tarta, zobaczcie co nam z tego wyszło.

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szalotka, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • różyczki z 1/2 główki kalafiora
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany, 18%
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 250 g makaronu, jaki lubicie
  • sól, pieprz


Na głębokiej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy. Dodajcie cebulę i smażcie aż zmięknie. Dodajcie czosnek, smażcie 2 minuty. Dodajcie kalafior, smażcie na średnim ogniu ok. 10 minut, aż lekko się zrumieni. Dodajcie wino, następnie bulion i śmietanę, wymieszajcie i gotujcie ok. 15 minut. Połowę mikstury z patelni przelejcie do malaksera i zmiksujcie, dodajcie ją z powrotem na patelnię. Dodajcie tymianek, parmezan i doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Na małej patelni rozgrzejcie pozostałą 1 łyżkę oliwy, wsypcie na to bułkę tartą i podsmażcie, aż się zrumieni. Wymieszajcie sos z makaronem i bułką tartą. Jeśli macie ochotę, możecie dodatkowo makaron posypać startym serem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Genialne w swojej prostocie :) Wypróbowane, wpisane w stałe menu!

    OdpowiedzUsuń