poniedziałek, 16 lutego 2015

śledzie z grzybami, orzechami i tymiankiem


Nasz ulubiony deser :) Tym razem w nieco innej odsłonie, w połączeniu z tymiankiem i oliwą, która według nas, znacznie lepiej robi śledziom niż olej.

Składniki:
  • 500 g śledzi, najlepiej matiasów, (jeśli w oleju, trzeba je namoczyć)
  • 30 g suszonych grzybów, podgrzybków bądź borowików
  • 2 średnie cebule, posiekane, nie za drobno
  • garść orzechów włoskich, posiekanych na ćwiartki
  • ok. 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
Śledzie namoczcie w wodzie, przez kilka godzin, odlejcie i pokrójcie w trójkąty wielkości jednego kęsa. Grzyby namoczcie, odcedźcie.  Zalejcie wodą i gotujcie do miękkości, a następnie po ostygnięciu pokrójcie w cienkie paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli, dodajcie grzyby i orzechy. Podsmażcie 2-3 minuty, dodajcie rodzynki a następnie sos sojowy, doprawcie wszystko solą i pieprzem. Odstawcie do wystygnięcia. Śledzie układajcie w słoiku na zmianę z grzybami, dodając na każdej warstwie po 1-2 gałązki tymianku, zacznijcie od śledzi. Zalejcie wszystko oliwą. Wstawcie do lodówki w najcieplejsze miejsce. Śledzie będą gotowe do spożycia na dzień następny, najlepiej jednak będą smakowały na 2-3 dzień. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    jak wiadomo, śledzie lubią trochę kwasu. Niektórzy zamiast orzechów dorzucają trochę przecieru pomidorowego, ja zrobiłam tak, jak w przepisie, ale nie wiem, może ciut, ciut cytryny dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Problem jest ze świeżym tymiankiem, można dodać suszonego?
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    2. Najlepiej jak uda znaleźć się świeży, ale można też spróbować z suszonym.

      Usuń