poniedziałek, 16 lutego 2015

śledzie z grzybami, orzechami i tymiankiem


Nasz ulubiony deser :) Tym razem w nieco innej odsłonie, w połączeniu z tymiankiem i oliwą, która według nas, znacznie lepiej robi śledziom niż olej.

Składniki:
  • 500 g śledzi, najlepiej matiasów, (jeśli w oleju, trzeba je namoczyć)
  • 30 g suszonych grzybów, podgrzybków bądź borowików
  • 2 średnie cebule, posiekane, nie za drobno
  • garść orzechów włoskich, posiekanych na ćwiartki
  • ok. 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rodzynków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
Śledzie namoczcie w wodzie, przez kilka godzin, odlejcie i pokrójcie w trójkąty wielkości jednego kęsa. Grzyby namoczcie, odcedźcie.  Zalejcie wodą i gotujcie do miękkości, a następnie po ostygnięciu pokrójcie w cienkie paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli, dodajcie grzyby i orzechy. Podsmażcie 2-3 minuty, dodajcie rodzynki a następnie sos sojowy, doprawcie wszystko solą i pieprzem. Odstawcie do wystygnięcia. Śledzie układajcie w słoiku na zmianę z grzybami, dodając na każdej warstwie po 1-2 gałązki tymianku, zacznijcie od śledzi. Zalejcie wszystko oliwą. Wstawcie do lodówki w najcieplejsze miejsce. Śledzie będą gotowe do spożycia na dzień następny, najlepiej jednak będą smakowały na 2-3 dzień. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    jak wiadomo, śledzie lubią trochę kwasu. Niektórzy zamiast orzechów dorzucają trochę przecieru pomidorowego, ja zrobiłam tak, jak w przepisie, ale nie wiem, może ciut, ciut cytryny dać?

    OdpowiedzUsuń