wtorek, 24 lutego 2015

makaron z pomidorami, szpinakiem i mascarpone


Typowy eintopf :) Wszystko gotujecie w jednym garnku, szybko, sprawnie i czysto.

Składniki:
  • 250 g makaronu fusilli
  • oliwa
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka przypraw (bazylia, oregano, rozmaryn)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka pomidorów
  • 50-60 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 szklanki zagotowanej, gorącej wody (ok. 500 ml)
  • garść świeżej bazylii
  • 100 - 120 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki mascarpone
W głębokiej patelni rozgrzejcie 1-2 łyżki oliwy, dodajcie cebulę, smażcie aż się zeszkli. Dodajcie czosnek i zioła, smażcie ok. 1-2 minuty. Dodajcie pomidory, przecier, sól i ocet balsamiczny, gotujcie ok. 5 minut. Teraz dodajcie makaron (suchy) i zalejcie wszystko gotującą się wodą (dodawajcie ją sukcesywnie). Sos zrobił się teraz wodnisty, nie przejmujcie się, makaron wchłonie większość wody. Doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając, aż makaron będzie miękki a sos znów gęsty. Dodajcie szpinak i masło, wymieszajcie, gotujcie aż szpinak straci swoją objętość. Na koniec dodajcie mascarpone, wymieszajcie do rozpuszczenia. Posypcie świeżą bazylią. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Smacznego! Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. I zrobiłam. Przerewelacja! :) Nawet mojej nie-makaronowej mamie bardzo smakowało. Będą częste powtórki. Dzięki za ten przepis! <3

      Usuń
    3. Cieszymy się, że wszystkim smakowało :) Pozdrawiamy!

      Usuń