wtorek, 3 lutego 2015

makaron soba z jarmużem, kimchi, grzybkami mun i sosem tahini


Zrobiliśmy kiedyś zapas makaronu soba, postanowiliśmy w końcu jakoś go wykorzystać, a że zostało nam w słoiku jeszcze trochę kimchi, też się załapało do dania :)

Składniki:
  • 250 g makaronu soba (makaron z mąki gryczanej)
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • 1/2 szklanki kimchi, przepis TU
  • 100 g suszonych grzybków mun
  • 1 szklanka liści jarmużu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • oliwa z oliwek
  • sezam
  • sól, pieprz
sos:
  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli

Połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu, dobrze wymieszajcie.
Grzyby zalejcie gorącą wodą i poczekajcie aż zmiękną, kilka minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażcie chwilę jarmuż, ok. 2 minut, tak aby liście nie zmiękły, posólcie i popieprzcie.
Na tę samą patelnię dolejcie więcej oliwy i wrzućcie grzyby, podsmażcie ok. 2 minuty, posólcie i popieprzcie. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedźcie i wymieszajcie z 2-3 łyżkami sosu, posypcie sezamem. Wyłóżcie na talerz, razem z posiekanym szczypiorkiem, podsmażonymi jarmużem i grzybami oraz kimchi i ugotowanym jajkiem. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe i na pewno smaczne mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo! :) Zachęcamy do przygotowania! Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. O rany, jakie genialne danie! Koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam takie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń