czwartek, 5 lutego 2015

placki ziemniaczane z pasternakiem (latkes)


Przedstawiamy kolejny przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Placki świetnie smakują jako samodzielne danie, są też wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, np. pieczeni wołowej. Autorzy podpowiadają, że możecie zjeść je również na słodko, nie dodawajcie wtedy szczypiorku, zmniejszcie ilość soli i posypcie gotowe placki cukrem pudrem.

Składniki (ok. 12 placków)

  • 600 g obranych i grubo startych ziemniaków
  • 300 g obranych i grubo startych korzeni pasternaku
  • 30 g szczypiorku, drobno posiekanego
  • białko z 4 jajek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 80 g niesolonego masła
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • kwaśna śmietana do podania


Ziemniaki odciśnijcie z nadmiaru wody na durszlaku i rozłóżcie na papierowym ręczniku do całkowitego osuszenia. W dużej misce wymieszajcie ze sobą ziemniaki, pasternak, szczypiorek, białka z jajek, mąkę kukurydzianą, 1 łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu.
Na dużej patelni rozgrzejcie na średnim ogniu połowę masła z połową oleju. Uformujcie cienkie placuszki o grubości ok. 1 cm i średnicy 8 cm, ostrożnie ułóżcie je na patelni, dociskając łyżką. Smażcie ok. 3 minuty z każdej strony, placki powinny być mocno zrumienione. Zdejmijcie usmażone placki z patelni i odłóżcie na ręcznik papierowy. Smażcie kolejne porcje dodając masła i oleju w razie potrzeby. Podawajcie od razu z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smacznego!



2 komentarze: