wtorek, 21 października 2014

smażona brukselka z boczkiem i żurawiną


Przepis ten podpatrzyliśmy u Marcusa Samuelssona, urodzonego w Etiopii, znakomitego, szwedzkiego szefa kuchni.

Składniki:
  • 250 g przekrojonych na pół brukselek
  • 3 łyżki suszonych wiśni (my użyliśmy suszonej żurawiny, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut)
  • 3 łyżki orzechów pecan (możecie zastąpić je np. orzechami włoskimi)
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku

Na patelni rozgrzejcie oliwę i jedną łyżkę masła. Wrzućcie brukselkę i boczek. Smażcie przez ok. 5 minut, aż brukselka zrobi się lekko brązowa. Dodajcie kurkumę, chili, pieprz, sos sojowy, miód i żurawinę. Dobrze wymieszajcie. Dodajcie drugą łyżkę masła i doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. a kiedy dodać żurawinę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność :) Już poprawione. Żurawinę należy dodać razem z miodem i sosem sojowym.

      Usuń
  2. Apetycznie wygląda i w moim stylu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy zatem do przyrządzenia! Pozdrawiamy! :)

      Usuń
  3. Brukselki nie trzeba wcześniej lekko podgotować/zblanszować?

    OdpowiedzUsuń