czwartek, 23 października 2014

frittata z chorizo, szpinakiem i cieciorką


Poranki coraz chłodniejsze, zjadłoby się wtedy coś ciepłego i sycącego...
Frittata świetnie smakuje również na zimno, do piwa czy wina, jako przystawka.

Składniki:
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pieczona papryka,
  • 200 g ugotowanej cieciorki
  • 150 g chorizo
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 100 g szpinaku
  • 5 roztrzepanych jajek
  • oliwa
  • sól
·      

Na patelni rozgrzejcie 3-4 łyżki oliwy. Wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie przez chwilę, aż zmiękną. Paprykę i chorizo pokrójcie na kawałki wielkości cieciorki. Wrzućcie wszystko na patelnię i przyprawcie wędzoną papryką. Smażcie przez 3-4 minuty, aż z chorizo zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodajcie szpinak i smażcie przez chwilę żeby składniki się połączyły. Wlejcie jajka, wymieszajcie wszystko delikatnie i smażcie na średnim, aż jajka się zetną. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Włóżcie frittatę do piekarnika na 2-3 minuty. Wyjmijcie gdy zacznie robić się lekko brązowa. Przed pokrojeniem odstawcie na chwilę do przestygnięcia. Jeśli potrzeba posólcie. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak tak świezo wyglada..a mam tylko wersje mrozoną.nada się? no i to cale chorizo...ciezko dostac..ale mozna poeksperymentowac.co?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzimy użyć jednak świeżego szpinaku :) A chorizo, pewnie, można zastąpić inną, wyrazistą w smaku kiełbasą :)

      Usuń