czwartek, 9 października 2014

sałatka z komosy ryżowej, pieczonego fenkułu i cytryny z sosem z pasty tahini


Świetna jako samodzielne lekkie danie, bądź dodatek do dań rybnych.

Składniki:
  • 25 g komosy ryżowej, perłowej
  • 25 g komosy ryżowej, czerwonej
  • 1 fenkuł, pokrojony w plastry wzdłuż, następnie plastry przekrojone na pół
  • 1 cytryna pokrojona w plastry, wzdłuż, następnie plastry przekrojone na pół
  • 2 dymki, przekrojone wzdłuż
  • garść rukoli
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
Zagotujcie wodę w garnku, posólcie, wrzućcie komosę i gotujcie do miękkości, ok 13 minut, przecedźcie i przelejcie zimną wodą. Odstawcie. Rozgrzejcie piec do 180'C. Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyłóżcie fenkuł i cytrynę, skropcie oliwą, pieczcie przez 10 minut, dodajcie dymkę i pieczcie kolejne 10 minut. Wyjmijcie do ostygnięcia. Połączcie ze sobą w miseczce pastę tahini z oliwą, sokiem z cytryny i solą. Wymieszajcie komosę z upieczonym fenkułem, cytryną i dymką, dodajcie sos i rukolę. Smacznego!



2 komentarze:

  1. bardzo lubię komosę, a Twoja propozycja podania wydaję się być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy zatem do przygotowania :) Smacznego!

      Usuń