czwartek, 11 września 2014

placki z dyni


Szybkie w przygotowaniu, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:
  • 1/2 kg dyni, startej na tarce o dużych oczkach
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 roztrzepane jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
W dużej misce, wymieszajcie dynię, czosnek, zioła i chili. Dodajcie jajko, mąkę i ponownie dobrze wymieszajcie, żeby wszystkie składniki połączyły się. Na patelni rozgrzejcie olej. Formujcie placki i smażcie z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Możecie podawać z jogurtem. Smacznego!



3 komentarze:

  1. dynia to jest świetny składnik, z którego można zrobić mnóstwo smakołyków, a te placuszki są wyśmienite! Zachęcam wszystkich zwolenników dyni i nie tylko ;) do wzięcia udziału w konkursie Develey, w którym macie szansę wygrać świetne nagrody. ZERKNIJCIE tutaj >> https://www.facebook.com/DeveleyPolska?ref=br_rs Powodzenia ! :]

    OdpowiedzUsuń