sobota, 7 czerwca 2014

naleśnik z pesto ze szpinaku, szynką parmeńską i dżemem figowym


Połączenie smaków...wyśmienite! Na większy poranny głód jak znalazł.

Składniki

naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej, razowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli


pesto:
  • 1 szklanka uprażonych płatków migdałowych
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • sól, pieprz
  • woda (do rozcieńczenia, jeśli będzie taka potrzeba)


nadzienie:
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej w paski
  • 100 g sera długo dojrzewającego, użyliśmy Bursztynu
  • 2-3 łyżki dżemu figowego
  • 2 jajka


Połączcie ze sobą składniki ciasta naleśnikowego i usmażcie naleśniki. Do malaksera wrzućcie wszystkie składniki pesto, oprócz oliwy, miksujcie i powoli dodawajcie oliwę, jak trzeba dodajcie na koniec trochę wody. Usmażcie 2 jajka. Naleśniki posmarujcie pesto, poukładajcie na nim kawałki szynki i startego sera, zawińcie. Na gotowym naleśniku połóżcie usmażone jajko. Osobno podajcie dżem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Jak dla mnie sens mają jedynie naleśniki na słodko. Ale to kwestia gustu. Pozdrawiam i życzę miłego gotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za komentarz :) Namawiamy gorąco do spróbowania naleśników w wersji wytrawnej, warto odkrywać nowe smaki! Pozdrawiamy!

      Usuń